Přichází zimní období a zejména v horských oblastech můžeme v nejbližších dnech očekávat sněhovou nadílku. Pokud vlastníte dodávku nebo si ji jen chcete zapůjčit, je dobré znát dopředu několik pravidel jízdy na sněhu s dodávkou. Není se však čeho bát. Sníh není překážka, ale výzva. Důležitá jsou určitá pravidla, kterých je třeba se držet.

Předvídejte a nepřekvapí vás nic

Jistě víte, že na mokru, ledu a sněhu je brzdná dráha delší, než na suché silnici. Je tedy dobré předvídat a každý pohyb předem důkladně promyslet. Do zatáček je vhodné najíždět z vnější strany, ale vždy ve svém pruhu. V případě, že pořádně nevidíte, přizpůsobte tomu svoji rychlost. Důležitá je pochopitelně také plynulost provozu. Stejně tak plynule musíte pracovat s pedály a volantem. Odhoďte tedy strach, seďte uvolněně a dodržujte dostatečné rozestupy s ostatními vozy.

Pozor na brždění

Nezapomeňte na to, že jízda s dodávkou je odlišná od jízdy s osobním automobilem. Chovejte se tedy tak, jako by vozidlo mělo mnohem větší výkon než osobní vůz a vlastně žádné brzdy. Brzdná dráha na sněhu je opravdu jiná než bez něj a dováka ji má mnohem delší než osobní vůz. Ideální je proto ke zpomalení vozidla nevyužívat brzdový pedál, ale setrvačnost a brzdný moment motoru. Pokud vám dodávka podklouzává, nesnažte se ji hned silou přeprat.

Ještě než vyjedete

Na cestě se sněhem musíte být pochopitelně velmi opatrní, důležitá je však také údržba vozidla před samotnou cestou. Veškerý sníh a led je třeba před vyjetím z vozu odstranit. Utržený kus ledu nebo padající sníh může být příčinou dopravní nehody. My samozřejmě vozy kontrolujeme, ale může se stát, že nasněží během opravdu krátké doby.