V zimním období je nutné mít vůz dostatečně vybavený a přichystaný na cestu. Je jedno jestli vaše cesta potrvá půl hodiny nebo tři hodiny. Připraveni musíte být takřka na všechno. Obdobné je to u osobních i nákladních vozů. Co vše je tedy vhodné vozit s sebou v zimním období? A jak vůz připravit? Pokud si dodávku půjčujete většinu věcí za vás pochopitelně uděláme my, opakování je však matkou moudrosti.

V zimě jsou samozřejmé zimní pneumatiky

Samozřejmostí je pochopitelně zimní obutí dodávek. Vzorek pneumatik musí mít minimálně 4 milimetry. Vhodné je mít ve vozidle také řetězy, zejména v horských oblastech, kde je předpoklad ledu nebo uježděného sněhu na silnicích. V každém případě je třeba doplnit do vozidla chladicí kapalinu nemrznoucí alespoň do -25 stupňů. A stejně tak je nutné mít nemrznoucí směs v ostřikovačích. S letní směsí okno v zimě ani odstříkat nezkoušejte.

Důležité je před zimou zkontrolovat také zapalovací svíčky a akumulátor. Vhodné je, aby byl dobitý a měl čisté kontakty. Ideální je zkontrolovat před zimou také elektroinstalaci.

A co si vzít s sebou pro pohodlnější jízdu a pro každý případ? Vhodné je mít škrabku na led, rukavice, smetáček a lopatu na sníh, rozmrazovač zámků i rozmrazovač na skla. Myslete na to, že zejména rozmrazovač zámků je třeba nosit v kapse, nikoliv vozit ve vozidle, kde by vám byl k ničemu. Další vhodnou věcí jsou startovací kabely. SKvěle vám poslouží také gumové podlážky pro nouzový rozjezd. Gumová těsnění vozidel naopak preventivně natřete silikonovým olejem nebo jelenním lojem. Půjdou tak snáze otvírat.

Když se dostanete do problémů

Nepostradatelná je baterka, písek, sůl, ale také deka. V případě, že je vaše cesta další je vhodný si přibalit také silné ponožky, čepici, rukavice a ideálně i varovný maják. Hodit se budou zápalky a něco malého k snědku. Pochopitelně je vhodné mít ve vozidle také pití. Nezapomeňte ani na léky a nezbytné osobní potřeby.