Jízda v dešti má svá specifika. Deštivé počasí s sebou pro řidiče přináší značný diskomfort a vyžaduje od něj stoprocentní soustředěnost. Obzvlášť v deštivém počasí je třeba se vyhnout zmatkování a zbrklých reakcí. Přečtěte si několik tipů, jak jezdit na mokré vozovce s dodávkou.

Zpomalte a ruce mějte na volantu

Důležité je držet volant. Ano, mnoho z nás dokáže docela obstojně ovládat vozidlo jednou rukou. V dešti to však opravdu není vhodná varianta řízení. Je velmi důležité držet volant pevně oběma rukama, abyste stoprocentně udrželi kontrolu nad vozidlem. Jízdu je pochopitelně potřeba přizpůsobit stavu vozovky. Ideální je tedy na mokré silnici zpomalit a sledovat dění kolem sebe. V případě, že před vámi někdo jede, dodržujte více než kdy jindy bezpečnou vzdálenost. Myslete na to, že brzdná dráha na mokré vozovce je mnohem delší. Důležité je pochopitelně také předvídat a včas reagovat na případné nebezpečné situace.

Speciálně si dejte pozor při odbočování a jízdě v zatáčkách. V ideálním případě je vhodné brzdit s dostatečným předstihem před zatáčkou motorem. Pokud musíte použít brzdu, vždy to udělejte jen při jízdě rovně. V samotné zatáčce už je na sešlápnutí brzdového pedálu pozdě. Auto by vám totiž v takovém případě mohlo jít do smyku. V zatáčce je ideální udržovat stálou rychlost a přidat případně za hranicí zatáčky.

Brzděte správně

Dodávka je mnohem těžší než osobní automobil a tak je brždění na mokré silnici ještě náročnější než v normálním osobním voze. Je tedy důležité mít řidičské schopnosti a počítat s delší brzdnou dráhou. Velmi důležité je proto začít brzdit s dostatečným předstihem. Ideálně si proto nechávejte za vozidlem před vámi dvojnásobnou vzdálenost než při jízdě osobním vozidlem.

Pozor na aquaplaning

Obávaný aquaplaning! Nepanikařte, pokud přijde. Je opravdu velice důležité zachovat chladnou mysl, netočit volantem a nebrzdit prudce. Právě tak byste mohli způsobit, že by se vůz stal opravdu neovladatelným. Naopak je vhodné sundat nohu z plynu a pokračovat v rovné jízdě dokud se nedostanete znovu na vozovku do svého jízdního pruhu. Pokud musíte brzdit, dělejte to určitě přerušovaně. V případě, že máte z aquaplaningu strach, je vhodné největší déšť přečkat u krajnice. Důležité je však v tomto případě být vidět, aby vás nesrazilo nějaké další projíždějící vozidlo.